Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Július 11. 11:02, szerda | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

Zelend Gyuláné szívügyének tekinti a könyvterjesztést

Zelend Gyuláné szívügyének tekinti a könyvterjesztést

Ki-ki a maga eszköztárával építi a kultúrát: mind a könyvtáros és a könyvkereskedő, mind az irodalomtanár a könyvek megszerettetését, az olvasóvá nevelést és a kritikai gondolkodás fejlesztését tűzi ki célul.

Az Ady könyvesbolt tulajdonosa, Zelend Gyuláné (Ili) közel 38 éve egy személyben könyvtáros és népművelő. Őt kérdeztem az olvasói szokások változásáról:

- A boltba lépve hatalmas szellemi érték vesz körül minket. Otthonosnak érezzük e méretével nem hivalkodó könyvesházat. Hogyan változott a könyvesbolt az évtizedek alatt?
- 1993 után az Ady utcai kis üzlethelyiség gyorsan kinőtte magát, a szomszéd helyiség fel-szabadulásával lehetőség nyílt az árukészlet szélesítésére. 1998-ban indult a családi vállalkozás. Négy évvel ezelőtt a SPAR vonzáskörzetében lévő, központi fekvésű Hunyadi téri üzletre váltottam.

- Mennyiben alakult át a könyvterjesztés a rendszerváltás után?
- A tévé és az internet negatív hatását nem kell bizonygatnom. A hanghordozók hanyatlása hat éve kezdődött. Az online rendelés vevőket csábít, sokan könyvtárba járnak a magas árak miatt.

- Milyen szakmai múlttal büszkélkedhetsz?
- Mindig szerettem a könyveket. 1974-ben a város egyetlen könyvesboltjába hívott dolgozni Ibi néni. 1992-ben megszűnt a Művelt Nép Könyvterjesztői Vállalat, az üzletet privatizálták. Ekkor döntöttem úgy, hogy a magam ura leszek.

- Milyen a különböző témájú könyvek aránya az üzletben?
- A szépirodalom, az ifjúsági és a gyermekirodalom kötetei egyforma megoszlásban fordulnak elő; az ismeretterjesztő és a nyelvkönyvek kisebb arányban találhatók a polcokon. Tankönyvekből nehéz készletet tartani, megrendelésre lehetőség van.

- Az idegen nyelvek ismerete ma kötelező. Mely nyelvek kötetei helyezkednek el a polcon?
- Angol és német nyelvkönyvek széles palettája előfordul, kevesebb olasz, spanyol, francia anyagot lehet találni. A 24 órás rendeléssel nincs lehetetlen, másnap már olvashatja a könyvet a megrendelő. Amerikából is hozattam már dokumentumokat.

- Hogyan ajánlasz könyvet a tanácstalan vásárlóknak?
- A beszélgetés során behatárolom az illető érdeklődési körét. Folyamatosan tájékozódom az interneten az új könyvekről, így könnyebben tudok jó szívvel tanácsot adni.

- A mai értéktorzuláson átesett világunkban hogyan lehet olvasóvá nevelni a gyereket, akiből olvasó felnőtt lesz?
- Mindig lásson felnőtt mintát! Az iskolában a kötelező irodalmat kiegészítik érdekes olvasmányokkal. Az Olvasni jó sorozatok áttekinthetők, kezdőknek szólnak.

- A svéd gyermekirodalom példaértékű, rengeteg könyv születik. Magyarországon hogyan működik a gyermekkönyvkiadás?
- Egyre több gyerekkönyv születik. Közkedvelt írók napjainkban: Berg Judit, Nógrádi Gábor, Békés Pál. Ne feledkezzünk meg a klasszikusokról, Lázár Ervinről és Janikovszkyról sem!

- Minden időszaknak megvannak a felkapott szerzői. Kitől olvasnak ma sokat a felnőttek?
- A népszerű irodalom dívik: Lőrinc László, Frei Tamás, Vivian Fable, Ken Follett regényeit keresik.

- Az olvasói réteget be tudod-e határolni pl. életkor, foglalkozás szerint?
- 1-től 91 éves korig jönnek hozzám az olvasók. Sok gyermek Ili maminak szólít, a picik gyakran kérnek arra, hogy olvassak mesét nekik.

- Milyen tulajdonságokkal kell bírnia a könyvkereskedőnek, hogy hűségesek maradjanak a vásárlók?
- A szakmai tudás, kedvesség, segítőkészség alapkövetelmény, de már kevésnek bizonyul. Az emberek – kivétel a törzsvásárlók – jártukban-keltükben megveszik a dokumentumot, mivel szinte mindenütt lehet könyvet kapni. Nehezen lehet versenyezni a nagy könyvterjesztőkkel.

- Milyen akciókkal próbálsz meg a vevőid kedvében járni?
- Folyamatosan könyvakciókat tartok, lehetőség van törzsvásárlói kártya használatára. Néhány éve Vujity Tvrtko dedikált nálunk.

- Igazat adsz annak, aki azt mondja, hogy ma kevesebbet olvasnak az emberek?
- Nem állja meg helyét szerintem ez az állítás, inkább mások lettek az olvasói igények, változott az ízlésvilág.

- Zárásként milyennek képzeled a jövő olvasói társadalmát?
- A könyv elterjedése tette lehetővé, hogy mindenki hozzájusson a művészet és a tudomány vívmányaihoz. Optimista vagyok a jövőt illetően, hiszen a papír illatával semmiféle elektronikus média nem tud versenyezni.

- Köszönöm a beszélgetést, sok olvasót kívánok.

Erdősné Fedeles Zita

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.