Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Március 05. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Yin és Yang a táplálkozásban

Yin és Yang a táplálkozásban

A Dombóvári Herbárium közössége márciusi összejövetelének ismét a Művelődési Ház adott helyet.

A hónap előadásában Ilia Irma természetgyógyász a makrobotikus táplálkozás egészségvédő hatásával ismertette meg az érdeklődőket. Ez az ősi keleti táplálkozási rendszer elsősorban a növények energetikai egyensúlyán alapul, és követi a természet rendjét, például a termés idejét, az évszakok váltakozását.

Szemléletük szerint a szervezet energia egyensúlyát az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő Yin és Yang energiák áramlásának harmóniája tartja fenn. A tápanyagokat is a Yin-Yang skálán sorolják. A skála szélső végein elhelyezkedő tápanyagok mérsékelten fogyaszthatók. A táplálékunk legnagyobb részét a középtájon elhelyezkedő gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből ajánlott összeállítani.

A makrobiotika nem tiltja, igaz nem is ajánlja a húsok, édességek fogyasztását. Nem követeli meg, hogy életstílusunkat, netán vallásunkat megváltoztassuk, hanem egyéni diétát ajánl. A hazai követőktől nem várja el a teljes növényi táplálkozást, sem azt, hogy ételeinket nyersen fogyasszuk, hiszen az emésztőrendszerünket aránytalanul megterhelné.

A magyar gasztronómiai hagyományokkal összeegyeztetve is jól alkalmazható. Ezt bizonyította az Irma asszony által makrobiotikus módon készített göngyölt zöldségek, sütemény, desszert, melyeket a jelenlévők a hosszas beszélgetés közben elfogyasztottak.

A Dombóvári Herbárium egyre bővülő csoportja április első péntekén tartja következő összejövetelét, melyre szeretettel várják az új látogatókat.

Bordi Anna fitoterapeuta, a közösség vezetője, Dombóvár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.