Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 06. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vízkereszt, ahogy a püspöki kar akarta

Vízkereszt, ahogy a püspöki kar akarta

Vízkereszt ünnepéről a katolikus országokban általában január 6-án emlékeznek meg, ám több helyen – ahogy eddig Magyarországon is - a legközelebbi vasárnapon tartották az egyházi ünnepet. Hagyományosan tehát január 5-én vasárnap ülnénk Vízkeresztet, a magyar püspöki kar kérésére azonban Róma engedélyezte, hogy 2014-től Magyarországon is január hatodika legyen e kötelező ünnep napja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katolikus híveknek a szentmise látogatása e napon is kötelező.

Vízkereszt az egyetemes kereszténység egyik legősibb és legösszetettebb ünnepe, a szent hagyományban már jóval karácsony előtt megjelent. Az ősegyház arra a négy alkalomra emlékezett e napon, amikor az emberré lett Isten megmutatkozott a világ számára. Ezt fejezi ki az ünnep görög neve: Epifánia – Megjelenés. Az első alkalom Isten emberi testben történő születése. A három napkeleti bölcs látogatása volt a második, amikor a megtestesülés immár nem csak a zsidók (őket szimbolizálják a pásztorok) számára vált nyilvánvalóvá, hanem minden nép előtt is, akiket a napkeleti mágusok jelképeznek. Harmadszorra a Jordánban való megkeresztelkedésekor mutatkozott meg Jézus isteni mivolta, a negyedik alkalom pedig a kánai menyegző volt, amikor először mutatta meg csodatévő isteni hatalmát. Az Epifánia tehát e négy esemény együttes ünnepe volt, majd Jézus születésének napja, karácsony ünnepe 325-ben került át december 25-re, az első nikaiai zsinat döntése alapján.

Később keleten Jézus keresztsége, nyugaton pedig a háromkirályok látogatása került a fókuszba. A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve; Jézus megkeresztelkedésének ünnepe a következő vasárnapra esik. A kánai menyegzőről, amelyen Jézus első csodáját vitte végbe a vizet borrá változtatva, egy közbeeső hétköznapon emlékezik meg az egyház.

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció 2013. április 10-én kelt, 516/12/L számú levelében jóváhagyta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérését, miszerint Magyarországon Vízkereszt ünnepe ezentúl ne a január 2-a és 8-a közé eső vasárnap, hanem január 6-án kerüljön megünneplésre. Ezen kívül – Karácsony napjához, Szűz Mária Istenanyaságának ünnepéhez és Nagyboldogasszony ünnephez hasonlóan – Vízkereszt ünnepe és Mindenszentek ünnepe mostantól a magyarországi egyházmegyékben kötelező ünnep. 'Vasárnap és más kötelező ünnepeken a hívők kötelesek szentmisén részt venni; tartózkodjanak továbbá azoktól a munkáktól és ügyletektől, amelyek az Istennek járó liturgikus tisztelet megadását, az Úr napjának sajátos vidámságát vagy a lélek és a test kellő pihenését akadályozzák' (Katolikus Egyház Katekizmusa 1247)

Jézus keresztségének emlékére vált Vízkereszt az ünnepi keresztelések napjává. Ekkor kerül sor a tömjén és a víz megszentelésére. A vízszentelés mozzanatából ered az ünnep magyar elnevezése. Az ünnepnap további, máig is élő szokása a házszentelés, mely a háromkirályok tiszteletéhez kapcsolódik: a szenteléskor a három napkeleti király nevének kezdőbetűjét (G + M + B) és az esedékes évszámot írják fel az ajtófélfára.

A napkeleti bölcsekről az evangélisták közül csak Máté ír, nem említvén nevüket, származásukat, és látogatásuk pontos idejét sem. A keresztény hagyományban a III. századtól az ajándékok számából következtetett arra, hogy hárman lehettek. A hármas szám sokat kutatott szimbolikával bír: utalhat a Szentháromságra vagy Krisztus méltóságaira (az arany királyságára, a tömjén istenségére, a mirha emberi mivoltára), jelölheti a világ korábban ismert három kontinensét is, Európát, Ázsiát, Afrikát. Nevüket – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – a IX. századtól említik.

Január 6-án, Vízkeresztkor véget ér a 12 napos karácsonyi ünnepkör, és kezdetét veszi a farsangi időszak.

A keleti kereszténységben a Julián-naptárnak a Gergely-naptárhoz viszonyított késése miatt január 6-7-re esik a karácsony, és 13 nappal később ünneplik a vízkeresztet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során