Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 27. 08:38, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Vendégekkel teli panzió gyulladt ki Romániában, többen meghaltak

Vendégekkel teli panzió gyulladt ki Romániában, többen meghaltak

Vendégekkel teli panzió gyulladt ki kedden a dél-romániai Prahova megyében, ahol a frissített jelentések szerint öten bennégtek. A tüzet eloltották, három eltűntet még keresnek a hatóságok, keresésüket éjszaka is folytatják

- közölte a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

A News.ro beszámolója szerint a tűz kedden reggel keletkezett Tohani településen. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégek egy részét még keresik.

A ISU frissített adatai szerint a panzióban 26-an tartózkodtak, közülük nyolcat nyilvánítottak eltűntnek. Virgiliu Nanu, Prahova megye prefektusa korábban az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta, hogy öt felnőttet és három gyereket keresnek a tűzoltók.

A hírtelevízió és a Román Televízió (TVR) később arról számolt be, hogy hat személy szénné égett holttestét megtalálták a romok között. Az ISU később pontosította az információt, és közölte: négy felnőtt és egy gyerek holttestét találták meg, további három eltűnt után kutatnak, keresésüket az éjszaka folyamán is folytatják.

Az Agerpres hírügynökség szerint Virgiliu Nanu elmondta: két gyereket és egy fiatal férfit keresnek a hatóságok, de "minimális az esély", hogy még életben találják őket.

Közölte: az eddigi információk szerint a tűzvész a kétszintes épület felső szintjén keletkezhetett. Az épületben több szoba és egy étterem volt, ahol előző este összejövetelt tartottak, melyen 26 ember vett részt. A prefektus szerint a tűzvészben a panzió egyik alkalmazottja is meghalt, miközben gyerekeit próbálta kimenteni.

A kormánymegbízott bejelentette: Prahova megye valamennyi panzióját ellenőrzik, hogy rendelkeznek-e tűzvédelmi engedéllyel, és az illegálisan működő létesítmények bezárását szorgalmazzák. Arról is beszámolt, hogy a tragédia helyszínén pszichológusok segítik a hozzátartozókat a történtek feldolgozásában.

A tűzesetben egy 48 éves nő és egy 16 éves fiú enyhébb égési sérüléseket szenvedett, a nő testének 5 százaléka, a fiúénak 8 százaléka égett meg, őket kórházban ápolják.

A lángokat többórás erőfeszítés árán sikerült megfékezni a tűzoltóknak, de a helyszínen maradtak, és a további lehetséges áldozatok után kutatnak. A mentést nehezítette, hogy a tűz hatására az épület tetőzete beomlott, a lángok mintegy ezer négyzetméteren pusztítottak.

A Prahova megyei törvényszéki ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és rongálás gyanújával indított bűnvádi eljárást, a helyszínen a bukaresti országos kriminológiai intézet szakemberei vizsgálódnak.

Az ISU közlése szerint a vidéki vendéglátóhelynek nem volt tűzvédelmi engedélye, legutóbb 2019-ben ellenőrizték a szakemberek, amikor több rendellenességet találtak. Arról nincsenek információk, hogy a működtetők azóta orvosolták-e ezeket.

A román sajtó szerint a leégett panzió tulajdonosa, Cornel Dinicu a 2000-es években a bukaresti alvilág ismert figurája volt, több botrány is fűződik a nevéhez, amelyekben rendőrök és magas rangú politikusok is érintettek voltak.

Címkék: panzió, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése