Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Január 22. 14:21, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Vagyonbiztonsági szimulátorokat adtak át a rendőrök Dombóváron

Vagyonbiztonsági szimulátorokat adtak át a rendőrök Dombóváron

A Dombóvári Rendőrkapitányság munkatársai játékra invitálták a lakosságot és a rejtvényt helyesen megfejtők között 2015. január 14-én három darab TV szimulátort sorsoltak ki.

A szimulátorokat Végh Lajos r. alezredes a Dombóvári Rendőrkapitányság vezetője, valamint Dr. Stróbl János r. alezredes a Bűnügyi Osztály vezetője adta át a szerencsés nyerteseknek.

Egy korábbi felmérés válaszaiból derült ki, hogy a betörők kedvelt célpontjai a sorházak és a tanyák. Az elkövetők ugyanakkor sehol sem szeretik a mozgásérzékelős lámpákat, a rácsokat, riasztókat, a hangosan ugató kutyát, és a túl bonyolult biztonsági záraktól is inkább távol tartják magukat. A betörők számára fontos szempont, hogy zökkenőmentesen és gyorsan bejussanak a tetthelyre, könnyen menekülhessenek onnan, valamint az is, hogy zavartalanul dolgozhassanak a terepen.

A helyi statisztikák szerint, az utóbbi két évben történt betörések során, az elkövetők nagyrészt olyan ingatlanokba törtek be, amelyek üresen álltak, vagy a tulajdonosaik éppen nem tartózkodtak otthonukban. Ezekben az ingatlanokban több esetben hiányoztak a vagyonvédelmi technikai eszközök, illetve sokszor az ott lakók maguk könnyítették meg a tettes dolgát. Sok esetben az ott felejtett használati tárgyak – egy fal mellett felejtett létra, egy teraszon hagyott metszőolló - juttatták sikerre az elkövetőt.

A TV szimulátor olcsón beszerezhető, ideális segédeszköz a ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített világító diódákat a beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be- és kikapcsolja. Ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál. A TV szimulátort úgy lehet beállítani, hogy csak egy meghatározott megvilágításnál kapcsoljon be. A készülék áramfogyasztása igen csekély.

A következő bűnmegelőzési praktikákra hívja fel a figyelmet a rendőrség:

  • A betörés esélyének csökkentése céljából nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatnak a betörőknek. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.
  • Szereltessünk fel biztonsági világítást a kertben, mozgásérzékelő lámpákat, hiszen a legjobb bűnmegelőzési eszköz a jó megvilágítás.
  • A garázs és a fészer ajtaját soha ne hagyjuk nyitva, különösen akkor ne, ha onnan egy belső ajtón át be lehet jutni a házba is.
  • Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehetnek értékeink.
  • Szereltessünk felbiztonsági zárat az ajtó belső tokjára illesztve (emelőkaros,hevederes). Egy ilyen biztonsági zár, csak saját kulccsal nyitható. Ha a betörő a zár kitörésével próbálkozna, az még belülről sem sikerülne neki. Ám ha a betörő az ablakon keresztül mégis bejutna a lakásba, az ajtón keresztül akkor sem tud semmit kivinni.
  • Riasztó rendszer felszereltetéséről is érdemes elgondolkozni. Ezek a berendezések beszerezhetőek az olcsó változatoktól kezdve egészen a kifinomult rendszerekig.
  • Érdemes beszerezni néhány időzítő kapcsolót, amelyekkel szabályozható, melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távolléte alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. Ezt a célt szolgálja a tv szimulátor is, amely ideális segédeszköz egy ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be és kikapcsolja, ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál.

Ha idegen, gyanúsan viselkedő személyeket, autókat észlelünk környezetünkben feltétlen jegyezzük fel a gépkocsi rendszámát, illetve a gyanús alak/alakok személyleírását. A Dombóvári Rendőrkapitányság a bejelentéseket minden esetben kivizsgálja, forduljon hozzánk bizalommal! Hívja a 112-es díjmentesen hívható segélyvonalat!

Címkék: betörés, rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.