Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Június 25. 13:08, hétfő | Helyi
Forrás: TMKI

Új tűzoltóautóval gazdagodott Dombóvár

Új tűzoltóautóval gazdagodott Dombóvár

Nyolc új magyar gyártású Rába tűzoltóautót vehetnek birtokba a tűzoltók, köztük a dombóváriak is.

A Rába Heros Aquadoux 4000 típusú gépjárműfecskendő ünnepélyes átadására péntek délelőtt került sor a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. Az új tűzoltóautót Neiczer Tamás tű. főhadnagy, tűzoltóparancsnok-helyettes mutatta be a meghívott vendégeknek. Az ismertetőből kiderült, hogy a jármű a beavatkozó állomány mind városi környezetben, mind lakott területen kívüli, akár nehéz terepviszonyok között lévő kárhelyszínre szállítását biztosítja, ezek mellett kiemelt oltástechnikai és műszaki mentéshez szükséges készségekkel is ellátták. A nevében szereplő szám arra utal, hogy 4000 liter víz szállítására képes.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei igazgató ünnepi beszédében elmondta, hogy az új fecskendőket a gyakorlati igényekhez igazodva tervezték: vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, a város- és településkultúrát, a leggyakrabban előforduló, megoldásra váró katasztrófahelyzeteket. A gépjárműfecskendők műszaki paramétereit a BM OKF a szakterületekkel egyeztetve, a korábban beszerzett hasonló jármű műszaki képességeire, valamint a beszerezések óta megjelent technikai újdonságokra alapozva állította össze.

Az új járművet dr. Hegedűs János katolikus plébános megszentelte, Szűcs Eszter evangélikus lelkész pedig megáldotta.

A jármű indítókulcsait Dávid Sándor tű. alezredes, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka vette át az igazgatótól.

A dombóváriaknak nem ez az első új járművük, 2016 májusában egy IVECO MAGIRUS típusú magasból mentő szerrel gazdagodott a város hivatásos tűzoltósága, akik 54 település közigazgatási területére vonulnak elsődleges beavatkozóként, ami három megye területét érinti.

Az ünnepség után a meghívott vendégek megtekinthették az új járművet.

A fejlesztés a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 azonosítószámú projekt keretében valósul meg, és összesen száznyolc új tűzoltógépjármű beszerzését teszi lehetővé, 14 és félmilliárd forintos uniós támogatással.

A tűzoltók gépjárműparkjának fejlesztése 2014 óta zajlik. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraindításának köszönhetően ez év június 15-ig összesen 108 hazai tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában. A gépjárművek rendszerbe állításával tovább erősödik Magyarország tűzvédelme, a korszerű eszközök használatával hatékonyabbá válnak a beavatkozások, nő az emberek biztonsága.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!