Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Április 11. 08:49, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete István Múzeum

Uhl Antal pápai káplánra emlékeztek Baranyaszentgyörgyön

Uhl Antal pápai káplánra emlékeztek Baranyaszentgyörgyön

A 40 éve (1982. április 10.) elhunyt pápai káplánra, Baranyaszentgyörgy, Tormás és Szágy lelkipásztorára emlékeztek, mely alkalommal emlékszobát is avattak az életmentő pap tiszteletére.

Eizemann János polgármester köszöntötte a település lakóit és a környékbeli híveket, Felföldi László megyéspüspököt, Rostás Jenő faddi apát-plébánost, Bodor Kornél sásdi plébánost és Nagy Csabát a kerület országgyűlési képviselőjét.

A polgármester méltatta a faluban 39 évig szolgált plébános életútját, majd Felföldi László megyéspüspök is a példát mutató emberről és lelkipásztorról szólt. A háború alatt Lillében és Párizsban a magyar emigráció híveit szolgáló magyar pap, többek között mintegy 1600 zsidó embert mentett meg a biztos haláltól. Nagy Csaba a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Magyar Faluprogram keretében vásárolhatta meg és újíttatta fel az önkormányzat a volt plébánia épületét, melyben egy emlékszobát avathatunk a mai napon. Az emlékszoba megszentelését, megáldását Felföldi László megyéspüspök végezte el, majd Rostás Jenő a község egykori plébánosa díszpolgári címet vehetett át.
Köztudott, hogy a korábbi dombóvári, jelenlegi faddi apát 20 évig szolgálta itt a híveket, gyermekkorától ismerte Uhl Antalt, aki az évek során példaképévé vált. Ezért is írta meg az életmentő pap életéről szóló könyvet, mely az „Aranykeretből fakeretbe” címet kapta.
A kutatásokból azt is megtudtam, hogy Fekete Istvánhoz hasonlóan, Uhl Antal is szerette a természetet. Ők 1926-ban találkoztak Bakócán, ahol káplánként szolgált, Fekete István író pedig segédtisztként dolgozott ott a Majláth uradalomban. Mindkettőt máshova sodorta az élet, de az 50-es évek második felében újra találkoztak. Fekete István és felesége, Edith asszonnyal minden nyáron felkeresték a régi barátot Baranyaszentgyörgyön. Erről tanúskodnak a levelek és fényképek, melyek egy része a dombóvári múzeumban is megtalálhatók.

A szombaton 11 órakor kezdődő szentmisét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be. A mise után, szintén a templomban Rostás Jenő faddi apát-plébános könyvbemutatójára került sor, aki két kisfilmet is levetített, melyet Uhl Antal halála előtt egy évvel készültek.
Rostás atya elmondta, hogy a svábok kitelepítése ellen is felszólalt és több családot segített. Többek között a Józing családot befogadta és a plébánián rejtegette a hírhedt kitelepítés elől. A könyvbemutatót a szerző dedikációi követték.

A nap folyamán többen felkeresték a település híres papjának szobrát is, ahol elhelyezhették a megemlékezés virágait. Jómagam azt gondolom, hogy a virágvasárnap előestéjén a többszáz zarándok méltóképpen emlékezhetett meg Uhl Antalról, a környék tisztelt és szeretett plébánosáról, aki a következőt vallotta: „Embernek lenni mindig és mindenütt!”

Dombóvár, 2022. április 10.

Bodó Imre, helytörténész Dombóvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.