Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Február 04. 21:00, szombat | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Természet- és gyógynövényismeret Erdélyországban

Természet- és gyógynövényismeret Erdélyországban

A Dombóvári Városszépítők gyógynövény-ismereti körének e havi rendezvényén a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának egyik speciális tanszékén oktató ifjú kutató, Dr. Papp Nóra egyetemi docens volt a vendégelőadó.

A doktornő szép számú érdeklődő előtt vetített képek segítségével számolt be több éves gyűjtő-munkájukról az Úz völgyétől Gyimesig és tovább.

Kiderült, bármennyire népszerű Közép-Európa szerte a természetes/növényi gyógymódok alkalmazása, e divat jótékony példáit nem igen követi a tudományos érdeklődés és elszánt feltárás. Így a kommersz és sokszor hiteltelen ismereteket népszerűsítő könyvek kezdenek tért hódítani immár Erdélyben is. Ám a pécsi gyógynövény-kutató műhely tanárai és diákjai immár évek óta felkeresik a kulturális massza által még kevésbé érintett vidékeket, ahol örömmel és őszinte nyitottsággal fogadják az érték- és ismeretmentőket. A Dombóvári Székely Kör tagjait is köszöntő vendégelőadó egy nemrég elnyert, több hónapos kutatóútja előtt most filmrészleteket is bemutatott terep-munkájukról.

A Pécsi Tudományegyetem egyik kiemelkedő tehetsége, a dombóvári Bencze Bálint, aki ezúttal a helyi hallgatóközönség előtt vizsgázott újra „1000 éves növényneveink” címmel folytatta Szent Hildegárd gyógyító kertjét bemutató sorozatát.

A háziasszony, Bordi Anna pedig az ezerjófű hatásait, legendáriumát osztotta meg a kitartó közösséggel s végezetül székelyföldi diáiból mutatott be részleteket.

Képgalériánkat a hírünk címsora alatti „kapcsolódó galéria” hivatkozásra vagy a lenti képre kattintva nyithatja meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.