Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Április 24. 08:47, hétfő | Helyi

Tájékoztató a bölcsődei felvételről a 2023/2024. nevelési évre

Tájékoztató a bölcsődei felvételről a 2023/2024. nevelési évre

Dombóvár Város Önkormányzata a bölcsődei ellátást a Dombóvári Szivárvány Óvoda Tündérkert Bölcsődéjében (Dombóvár, Kórház utca 35.) biztosítja 84 férőhelyen (4 gondozási egységben és 7 csoportszobában).

Az ellátási terület Attala, Csibrák, Csikóstőttős, Dalmand, Dombóvár, Döbrököz, Gyulaj, Jágónak, Kapospula, Kaposszekcső, Kocsola, Kurd, Lápafő, Nak, Szakcs és Várong települések közigazgatási területére terjed ki, indokolt esetben a Dombóvári Járáson kívüli lakóhellyel rendelkező gyermekek ellátását is biztosíthatja szabad férőhely esetén.

A bölcsődei ellátás igénybevétele önkéntes, a felvételt a bölcsőde vezetőjénél kell kérelmezni. A 2023. szeptember 1-jén kezdődő 2023/2024. bölcsődei nevelési évre a bölcsődei ellátásban részesíthető gyermekek számára a Tündérkert Bölcsődébe történő felvétel általános időpontja

2023. május 2. (kedd) és május 3. (szerda)
8.00-16.00 között

A felvételi kérelem benyújtására írásban van lehetőség a szülő(k)/törvényes képviselő(k)személyes megjelenésével, a kérelem nyomtatványa letölthető az alábbi hivatkozásra kattintva:

Bölcsődei felvételi kérelem

A gondozási díj megállapítása érdekében a kérelemmel együtt benyújtandó jövedelemnyilatkozat nyomtatványa:

Jövedelemnyilatkozat

Tájékoztató a jövedelemnyilatkozat kitöltéséhez

A gyermek bölcsődébe történő felvételét a szülő hozzájárulásával a körzeti védőnő, a házi gyermekorvos vagy a háziorvos, a család- és gyermekjóléti szolgálat, illetve a gyámhatóság is kezdeményezheti.

A bölcsődében a gyermek húszhetes korától nevelhető és gondozható, ha a harmadik életévét január 1-je és augusztus 31-e között tölti be, az adott év augusztus 31-éig, amennyiben pedig szeptember 1-je és december 31-e között, akkor a következő év augusztus 31-éig, ha a szülő/törvényes képviselő nyilatkozik arról, hogy a gyermek napközbeni ellátását eddig az időpontig bölcsődei ellátás keretében kívánja megoldani.

Bölcsődei ellátás keretében azon gyermekek ellátását kell elsősorban biztosítani, akiknek szülei/törvényes képviselői a munkavégzésük, a munkaerőpiaci részvételt segítő programban, képzésben való részvételük vagy egyéb ok miatt a gyermek napközbeni ellátásáról nem tudnak gondoskodni. Az ellátás kiterjed a sajátos nevelési igényű, valamint a korai fejlesztésre és gondozásra jogosult gyermek napközbeni ellátására is a többi gyermekekkel közös csoportban.

A gyermek bölcsődei elhelyezését indokolhatja különösen:

a szülők/törvényes képviselők munkavégzése,

a gyermeknek a fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,

a gyermeket egyedülálló vagy időskorú személy neveli,

a gyermekkel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül,

a gyermek szülője/törvényes képviselője a szociális helyzete miatt a gyermek ellátásról nem tud megfelelően gondoskodni.

A bölcsődei felvételnél előnyt élvez különösen az a gyermek:

akit egyedülálló (élettárssal nem rendelkező hajadon, nőtlen, elvált vagy özvegy családi állapotú) szülő/törvényes képviselő nevel,

akivel együtt a családban nevelt kiskorú gyermekek száma a három főt meghaladja,

akinek a szülője/törvényes képviselője a szociális helyzete miatt a gyermek ellátásáról nem képes megfelelő szinten gondoskodni,

aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, és akinek szülője/törvényes képviselője igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.

Ha nem a szülők/törvényes képviselők munkavégzése miatt kérik a gyermek felvételét, akkor a felvételi kérelemmel együtt az ellátást megalapozó körülményt alátámasztó dokumentumokat (pl.: orvosi igazolás, a család- és gyermekjóléti szolgálat véleménye, a védőnő javaslata, védelembe vételről szóló döntés, stb) is indokolt benyújtani, munkáltatói igazolás hiányában pedig a szándéknyilatkozatot arról, hogy a szülőt/törvényes képviselőt a munkáltatója mikor kívánja alkalmazni.

A felvételi kérelemmel együtt benyújtandó dokumentumok:

jövedelemnyilatkozat a gondozási díj megállapításához a 328/2011. (XII. 29.) Korm. rend. 5. melléklete szerinti nyomtatványon (letölthető: Jövedelemnyilatkozat, Tájékoztató a jövedelemnyilatkozat kitöltéséhez)

a gyermek, a szülő(k)/törvényes képviselő(k) lakcímkártyájának másolata,

a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata,

a gyermek TAJ kártyájának másolata,

a szülő/törvényes képviselő munkavégzése esetén munkáltatói igazolás (közös szülői felügyeleti jog esetén mind a két szülő/törvényes képviselő esetében),
szülő/törvényes képviselő nappali tagozatos tanulmányai esetén az iskolalátogatási igazolás,

a jegyzői határozat a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről,
tartós, illetve krónikus betegség vagy ételallergia esetén a szakorvosi vélemény arról, hogy a gyermek bölcsődében gondozható, illetve diéta tartandó,
a sajátos nevelési igényű/korai fejlesztésre szoruló gyermek esetén a szakértői bizottság véleménye,

a Magyar Államkincstár határozata, ha a gyermek tartósan beteg,

a Magyar Államkincstár határozata/igazolása a családi pótlékról, amennyiben a szülők/törvényes képviselők a saját háztartásukban 3 vagy több gyermeket nevelnek,

egyedülálló szülő/törvényes képviselő esetében a Magyar Államkincstár határozata/igazolása az emelt összegű családi pótlékról.

A felvételi kérelem alapján a Tündérkert Bölcsőde vezetője dönt a gyermek felvételéről és gondozásának kezdési időpontjáról a rendelkezésre álló férőhelyekre tekintettel, figyelemmel a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározott szempontokra. A döntéséről a bölcsődevezető a szülőket/törvényes képviselőket írásban értesíti, a hozzájárulásuk esetén a megadott elektronikus levélcímre történő kiküldéssel.

A felvételi döntést követően legkésőbb a megküldött tájékoztatóban megadott időpontig be kell mutatni a felvételi kérelemmel együtt benyújtandó dokumentumokat (ha a kérelem benyújtásakor ez nem történt meg), ezek hiányában a bölcsődei ellátás nem kezdhető meg, a férőhelyet 2 hétig tartja fenn az intézmény. A bölcsődei nevelési év folyamán történő jelentkezés esetén a gyermek bölcsődei felvételére szabad férőhely esetén kerülhet sor. Férőhelyhiány miatti elutasítás és a nevelési év II. felében történő jelentkezés esetén a gyermek várólistára kerül.

A bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásért és étkezésért térítési díjat kell fizetni, kivéve azon gyermek esetében, akinek gondozását/étkeztetését a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben foglaltak szerint térítésmentesen kell biztosítani. A bölcsődei gondozásért, illetve étkezésért fizetendő intézményi térítési díj összegét a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 12/2006. (II. 20.) önkormányzati rendelet 2. melléklete tartalmazza.

Dombóvári Szivárvány Óvoda Tündérkert Bölcsődéje

Címkék: bölcsőde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!