Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Június 29. 20:40, péntek | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Száz gyűszű a világ minden tájáról

Száz gyűszű a világ minden tájáról

Országszerte sokan ismerik a dombóvári Élő Lajosné Horváth Rózsika nénit (sz. 1925), aki aranykoszorús hímző iparművészként a Kapos-Koppány menti tárgyalkotók egyik kiemelkedő alakja.

Először a külső-somogyi szőtteskultúra megörökítésével foglalkozott, majd minősített szakkörvezetőként és egyéni alkotóként is évtizedek óta példát mutat a vászonneműk errefelé sokáig megmaradt úgynevezett „fehér hímzéssel” való díszítésének feldolgozásában.

Míg korábban ez a díszítési eljárás elsősorban a vőlegények és a házas emberek ünneplő ingein jelent meg, a gazdag mintakincs a mai életben inkább a lakásokat szépítő más szerepet játszó textíliákra került át. Ezt végzik szorgalmas asszonykezek Dombóváron több közösségben is, melyek közül Rózsika néni vezetésével a Múzeumi Hímes Kezek Kör dolgozik rendületlenül.

A hímzéshez szemüveget túl a nyolcadik évtizedén is csak ritkán használó asszony 2003-ban kapta ajándékul első díszes, porcelángyűszűjét Görögországból. Ezt követte aztán a további 99 válogatott darab, amely Gibraltártól és Montenegrótól Tunézián át Kolumbiáig vagy Kínáig a világ majd minden részéből Magyarország dél-dunántúli régiójába elkerült. Mivel a nyáridőben pihennek a hímző ujjak, alkotónk is szabadságra ment, gyűszűinek javából kis kamara kiállítást rendezett be a Dombóvári Helytörténeti Múzeum Közkincs-szobájában, hogy minél többen gyönyörködhessenek a kedves és érdekes úti-csecsebecsékben.

- fotó és szöveg: kristonvízi -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.