Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Május 03. 21:10, kedd | Helyi
Forrás: DURA

Pécsre látogattak el az eszperantisták és útitársaik

Pécsre látogattak el az eszperantisták és útitársaik

A Trianon Társaság dombóvári tagozatának képviselőivel és a Dombóvári Székely Kör néhány tagjával közösen kirándultak Pécsre április 30-án a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány aktivistái.

Odafelé menet Mánfán megállva az utazók megtekintették az Árpád-korban épült román stílusú templomot. Pécsre érve először a Tettyén a Havi kápolnát járta körbe a csapat és meghallgatta az épület történetét. A mésztufa-barlangban jó levegőt szívtak és közben kellemesen elfáradtak. Ezután a „civilben” eszperantista Eszes Mária pécsi idegenvezetővel vonatozták körbe a belvárost.

Az Eszperantó Parkban kiderült az is, hogy mi az összetartó kapocs a Trianon Társaság, a Székely Kör és az eszperantó nyelv között. Ezt a következőkben fedezték fel: az első magyar eszperantista, dr. Bálint Gábor, világhírű nyelvtudós, orientalista és keletkutató Székelyföldön, egészen pontosan Szentkatolnán született, amelyet Trianon csatolt le az anyaországról.
A „belváros-nézést” a Somogyi Pincészetben borkóstolás követte, végül pedig a Dóm Múzeumban egy koncert megtekintésével zárták a napot a kirándulók.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.