Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2018. Március 30. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Dombó Média

Páldi Ede lett az év borásza Dombóváron

Páldi Ede lett az év borásza Dombóváron

Március 21-én értékelte a Dombóvári Kertbarát Egyesület által felkért zsúri a helybeli szőlősgazdák által készített borokat.

A Tinódi Házban összegyűlt bírók a „nedűk” színét, tisztaságát, illatát és ízét tesztelték. A zsűri elnöke a szekszárdi Ferenc Vilmos volt, aki sokadszor tett eleget a megtisztelő felkérésnek. A Magyar Borakadémia tagja a minősítést követően elmondta, hogy a szőlőtermés szempontjából 2017-et a rendkívül kedvező időjárás miatt a szakma kikiáltotta az évszázad eddigi legkiemelkedőbb esztendejének. A csapadék, valamint a napsütés időbeli eloszlása és mennyisége ideális volt arra, hogy a tőkéken szépen fejlődjenek a fürtök, amiket a különféle betegségek is elkerültek. A korai érésű fajták közül az irsai olivér, a cserszegi fűszeres és a chardonnay hozta a legjobb eredményt. A késői szüretelésű szőlőket a szeptemberi esőzés miatt az ideális időpontnál korábban kellett leszedni, ami miatt a zamatanyag és a mustfok nem tudott optimálisan kifejlődni, így az ezekből készült borok többsége a kelleténél „vékonyabb”.
Az idei bírálat eredményhirdetését március 24-én tartották a Tinói Házban. Elsőként a Dombóvári Kertbarát Egyesület elnöke, Kovács János ismertette a zsűri véleményét a kóstolt 112 nedűről, majd a civil szervezet vezetőségi tagjaival közösen kiosztotta a minősítést tartalmazó okleveleket. Az 55 vörös bor közül Kovács János 2016-os vegyese érdemelte ki a legjobb vörösbornak járó díjat. A 43 fehér bor mezőnyében a Boda István által tavaly készített rizlingszilváni kapta a legmagasabb pontszámot. Ugyanő vihette haza a legjobb rozéért járó elismerést is a szintén 2017-es évjáratú vegyeséért. Az esztendő borásza címet Páldi Ede vehette át, aki több évtizede nagy gonddal műveli a szőlőkertjét.
Az eredményhirdetés után borbál vette a kezdetét, melyen a gazdák és hozzátartozóik hajnalig mulattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.