Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2016. Szeptember 23. 07:38, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI

Nőttek a magyarországi fürdők bevételei a nyári szezonban

Nőttek a magyarországi fürdők bevételei a nyári szezonban

A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai szerint az idei nyári főszezonban két százalékkal magasabb árbevételt értek el a magyarországi fürdők, miközben a vendégforgalom a múlt évhez hasonlóan alakult.

A szövetség szeretné elérni, hogy a fürdőszolgáltatások bekerüljenek a kedvezményes áfakörbe, illetve a szálláshely-szolgáltatással és a vendéglátással együtt tartósan benn is maradjanak.

Czeglédi Gyula, a szövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: a legjobban teljesítő fürdők elérték a múlt évi kiemelkedő vendégforgalmat, vagy kismértékben, néhány százalékkal túlteljesítették.

Rámutatott: 2015. évi vendégéjszakai adatok alapján jól látható, hogy a tíz leglátogatottabb város mindegyikénél meghatározó a fürdőturizmus, hét település közülük kifejezetten hagyományos fürdőváros. Jelenleg Budapest és Balaton turizmusa mellett az ország turizmusának a harmadik meghatározó lába az épített fürdőkre épülő fürdő- és gyógyturizmus.

A szövetség kiemelt célja, hogy az OEP által finanszírozott, a fürdőkben elérhető gyógyászati szolgáltatások támogatási összege 20 százalékkal emelkedjen. Jelenleg az OEP-támogatás az összes gyógykezelés önköltségének alig több mint egyharmada. A további részt a szolgáltatást igénybevevő betegek térítése és hozzájárulása adja, a hiányzó költségrészt a fürdők más üzletágaik eredményéből pótolják - ismertette.

Czeglédi Gyula ezt a helyzetet tarthatatlannak nevezte, és beszámolt arról, hogy a rendezése érdekében az egészségügyi kormányzathoz fordultak. Tájékoztatása szerint a kezdeményezésükre Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egyetértéséről biztosította a szövetséget, azonban jelezte: a jövő évi költségvetésben más szempontok erőteljesebben érvényesültek.

Az ügyvezető elnök szerint a probléma ismét előtérbe kerül az állami egészségügyi szektor nagyarányú bérnövekedését követően, kezelhetetlen állapotokat fog eredményezi, hiszen a gyógyfürdőkben is egészségügyi végzettségű dolgozók dolgoznak. A szövetség továbbra is a 20 százalékos támogatási díj emeléséhez szükséges forrás előteremtésében látja a megoldást, hogy a fürdőszolgáltatók is már 2017-ben érzékelhető béremelést tudjanak végrehajtani az egészségügyi munkavállalóknál.

A szövetség szerint indokolatlan és értelmezhetetlen, hogy a fürdőszolgáltatás mint Magyarország egyik fő turisztikai vonzereje miért került ki 2006-ban a kedvezményezett áfakörből. Az elnök jelezte: tagjaik vállalták, hogy az áfamegtakarítással elérhető többletbevételeket a hatékonyság javítása mellett az alkalmazottak bérfejlesztésének felzárkóztatására és a hiányzó fejlesztési források pótlására fogják felhasználni.

Czeglédi Gyula kitért arra, hogy a fürdők üzemeltetését az idén a szektorban egyre jellemzőbb munkaerőhiány befolyásolta. A fürdőüzemeltetők egyre nehezebben találnak úszómestert, pénztárost, takarítót és műszaki szakembereket, az egészségügyi kezeléseket végző terapeutákból, szakorvosokból pedig hiány van. Jellemző, hogy a fürdőket elhagyó szakemberek nem másik szolgáltatóhoz szegődnek, hanem szakmát és ágazatot váltanak a magasabb bér érdekében, egyre többen közülük külföldön helyezkednek el - tette hozzá Czeglédi Gyula.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket