Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Február 04. 14:08, kedd | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nemzetközi kampányt indít a rákellenes liga a betegség megelőzéséért

Nemzetközi kampányt indít a rákellenes liga a betegség megelőzéséért

Ez vagyok, és ezt teszem címmel nemzetközi kampányt indít a Magyar Rákellenes Liga, hogy felhívja a figyelmet a betegség megelőzésének fontosságára és a rákbetegek megsegítésére.

A szervezet az MTI-hez kedden, a rákellenes világnapon eljuttatott közleményében azt írta, hogy a kampány során többek között embereket állítanak meg az utcán, önkormányzatnál, bevásárlóközpontban, és megkérdezik tőlük, hogy mit tesznek a rák ellen, tájékoztató anyaggal látják el őket, valamint üzeneteiket felteszik a közösségi médiára.

A ligával összefogó Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete plázákban oszt szét tájékoztató anyagokat a daganatos betegségek prevenciójáról és leggyakoribb tüneteiről. Az orvostanhallgatók tudását pedig egy pszichoonkológia témájú szakmai előadással tervezik bővíteni – tették hozzá.

A közlemény szerint Magyarországon minden negyedik magyar ember daganatos megbetegedésekben hal meg, pedig a rákbetegségek egyharmada korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel megelőzhető lenne.

A bőrdaganatos eseteket nem számolva Magyarországon 2018-ban 33 250-en haltak meg daganatos megbetegedések következtében. A World Cancer Research Fund 2018-as évre vonatkozó adatai szerint pedig a nem melanóma típusú bőrdaganatok kivételével a világon összesen mintegy 18 millió - 9,5 férfi, 8,5 női - újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedés történt - írták.

A közleményben felhívták a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás mellőzése, a túlzott szoláriumozás kerülése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.