Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 26. 14:00, vasárnap | Helyi sport
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

„Londonban, hej!...” - Múzeumi Olimpia Klub ötödszörre

„Londonban, hej!...” - Múzeumi Olimpia Klub ötödszörre

A tikkasztó forróság ellenére tizenöten gyűltek össze augusztus 25-én, szombaton délután a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény sporttörténeti kiállításának helyet adó Szepessy-szalonban.

Először a házigazda múzeumvezető köszöntötte a lelkes kisközösséget, egyúttal tisztelegve neve napján is a néhai kiváló helytörténész, Beles Lajos emléke előtt. A köszöntés egyúttal szólt a távolról (s feleségével érkezett) szakmai vendégnek, Ujhidy Tibornak is, aki a Kecskeméti Spartacus Sport Kör ügyvezető elnöke és egy éve már tagja a Magyar Olimpiai Bizottság Sportegyesületi Bizottságának is. A muzeológus örömmel osztotta meg egy minapi kutakodásának friss eredményét is: a legendás, történelmi jobaházi Döry-família dél-dunántúli ágának egyik sarja, Döry Hugó és családja által 1932 augusztusában szervezett „tüskepusztai olimpia” izgalmas eseménytörténeteire utalva.

Ezt követően ifj. Kormos László sport- és rendezvény-menedzser, a „Fényes érmek Dombóvárról. A múlt, a jelen és a jövő bajnokai” című, nagy sikerrel futó kiállítás kurátora vette át a szót. Először Tamás Szilárdot, a Dombóvári Ultra Fanatic klub alapító szurkolóját mutatta be s kérte fel - már évekkel korábban szervezni kezdett - londoni útja élményeinek képes bemutatására. A közkedvelt „Sziszi” elismerően nyilatkozott a szervezésről, a - külhoni nyelvet biztonsággal kevésbé bíróknak is sok-sok fogódzót jelentő - közönségkapcsolati munkáról és a vendéglátói figyelmesség sok-sok örömteli megnyilvánulásáról.

Ezt követően Jászberényi Péter, a Dombóvári Vasutas Atlétikai Sport Egyesület (DOVASE) elnöke adott látványos prezentációt a szintén családjával együtt élvezett londoni szép és sikeres napok hangulatáról, a magyarokkal oly nagyban szimpatizáló külhoni törődésről, a „jó volt ismét és végre büszkének, magyarnak lenni külföldön is!” gondolatkör számos, megható, emberi pillanatokkal illusztrált történeteit felvillantva. Az elbeszélések és fotók mellett néhány eredeti olimpiai emlék- és ajándéktárgy is körbejárt a lelkes hallgatóság körében.

A beszélgetés vezetője most is alkalmat adott arra, hogy a résztvevők egy-egy őket is foglalkoztató kérdésről eszmét cseréljenek. Ilyen volt a - már korábban is felvetődött - látvány-csapatsportágak társasági adókedvezményének (TAO) szélesebb kiterjesztése pl. a sikeres újabb ágak és a tömegsport utánpótlásra, a helyi önkormányzati támogatások finanszírozási rendszere, Dombóváron az uszoda sport- és verseny, valamint közönség célú használatának financiális problémái és így tovább.

A kecskeméti sportszakember - egyetértve a jelenlévőkkel - hangsúlyozta különösen érmeseink emberi tartása és viselkedése üzenetének minél szélesebb körű és folyamatos népszerűsítését a médiában és a mindennapi oktatás erkölcsi alapvetésében. Fontosnak és MOB-szintű kérdésnek tartja nemcsak a mega-, hanem az utánpótlás nevelő (pl. iskolai) létesítmény-fejlesztést, valamint a mostaninál jóval erőteljesebb civil egyesületi, szabadidő sportélet eredményesebb és felsőbb érdekektől távolabb tartó közösségi támogatását.

A dombóvári sportbarátok újabb összejövetelére legközelebb augusztus 27-én, hétfőn délután 15 órától kerül sor a helyi múzeumban, amikor is Vári Attila „Doki”, a 2000. és 2004. évi olimpiák aranyérmes magyar vízilabda-csapatának tagja, sportmenedzser, valamint Dr. Berta Bálint többszörös szellemi játékmester, ny. címzetes igazgató, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi tagja lesz a klub vendége. Beszélgetőtárs: Berki Zsolt.

- szöveg és fotók: kristonvízi -

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.