Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Szeptember 17. 12:11, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Kulturális Örökség Napjai: Pincefalu-látogatás, Liszt-kirándulás Tolnában

Kulturális Örökség Napjai: Pincefalu-látogatás, Liszt-kirándulás Tolnában

A nívó-díjas györkönyi pincefalut is bejárhatják, Szekszárdon és a Völgységben pedig Liszt Ferenc-emlékek nyomában kirándulhatnak az érdeklődők a Kulturális Örökség Napjain Tolna megyében.

A megye 12 települése harminchárom helyszínnel csatlakozott a hétvégi programsorozathoz.

Györkönyben szombaton kora este szerveznek két-három órás sétát a 2007-ben építészeti örökségvédelmi nívódíjjal elismert pincefaluban. Kuti Imréné szervező az MTI-nek elmondta: a 320 pincét, présházat magába foglaló településrész nyitott pincékkel is várja a résztvevőket.

A bonyhádi Völgységi Múzeum a Tolna megyei Liszt-emlékek nyomában invitálja szombaton autóbuszos kirándulásra a érdeklődőket. Szekszárdon a Liszt-művek keletkezéstörténetéhez kapcsolódó helyszíneket, az Augusz-házat, az Újvárosi katolikus templomot, Mecseknádasdon pedig Liszt két látogatásának helyszínét, a püspöki kastélyt keresik fel, illetve Hidas, Ófalu és Óbánya látnivalói közül csemegéznek.

A múzeum a kétszáz éve született Perczel Mórra emlékező sétát is hirdetett: Bonyhádon Mór, valamint oldalági rokona, Perczel Béla szülőházával, valamint az egykori Perczel-kúriákkal is megismerkedhetnek a séta résztvevői.
Bátán a Fekete Gólya Ház mindkét napon tárlatvezetéssel, a Fazekasház kelta emlékekhez kapcsolódó programokkal várja a közönséget. Czövek Attila régész a kelták bátai nyomairól tart előadást, a múzeum kelta jelmezversenyt, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat rendez a kelta hagyományok jegyében. A Fazekasház a gemenci erdő védett növényeit bemutató kiállításnak is otthont ad.

Az eddigiekhez képest új program, hogy a népművészet iránt érdeklődők felkereshetik Verseghy Ferenc Tolna-mözsi alkotóműhelyét. A magyar habán kerámia megújítója, a népművészet mestere mindkét napon tart bemutatót, és megismerteti a látogatókat a habán kerámia készítésével.

A Tolna megyei helyszínek ajánlóját megtalálhatja a kezdeményezés honlapján, ha ide kattint >>>.

A Dombóvár Művelődési Ház a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó „Kultúrházak éjjel-nappal” programsorozat egyik helyszíne. A dombóvári események részletei megtalálhatók programajánlóink között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.