Városlista
2024. június 1, szombat - Tünde

Hírek

2013. Január 17. 13:01, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Korlátozzák a horvátok németországi munkavállalását az uniós csatlakozás után

Korlátozzák a horvátok németországi munkavállalását az uniós csatlakozás után

Horvátország uniós csatlakozása után sem vállalhatnak szabadon munkát Németországban a horvát állampolgárok.

A német kormány döntése értelmében legkevesebb két évig érvényben maradnak a munkavállalási korlátozások a nyugat-balkáni ország júliusra tervezett uniós csatlakozását követően. A horvát állampolgárok így továbbra is csak hatósági engedéllyel létesíthetnek munkaviszonyt.
Ugyanakkor csütörtöki német sajtójelentések szerint egyes területeket megnyitnak a 28. uniós tagállam polgárai előtt, szezonális munkát például szabadon vállalhatnak a horvátok, és vállalati szakképzésben is ugyanolyan feltételekkel vehetnek részt, mint a németek.
Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok állampolgárait 7 évig sújtották az átmeneti korlátozások. A munkaerőpiac 2011 májusában nyílt meg az új uniós tagok előtt. Részben ennek hatására bevándorlási hullám indult a közép-kelet-európai térségből Németországba. Magyarországról több mint 65 ezren költöztek Németországba 2011-ben és 2012 első félévében együttvéve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 31. 09:55, péntek | Külföld

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

2024. Május 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Tűzoltó sérült meg egy felrobbant kézigránáttól Horvátországban

A tűzoltó épp egy kigyulladt ház oltásában vett részt kedden a közép-horvátországi Károlyvárosban (Karlovac), amikor egy felrobbanó kézigránáttól súlyos sérüléseket szenvedett.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.