Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 24. 19:14, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Jobb velünk a világ!: újabb koncerttel gyűjtenek a passzívház építésére

Jobb velünk a világ!: újabb koncerttel gyűjtenek a passzívház építésére

Hobo és bandája, az Ismerős Arcok, a Misztrál és természetesen a Nemadomfel Együttes is fellép novemberben a Papp László Budapest Sportarénában

azon a már hagyományosnak számító jótékonysági koncerten, amelynek bevételét felnőtt fogyatékosok számára készülő, Magyarországon egyedülálló, fővárosi öko-lakóotthon építésére fordítják.

A Jobb velünk a világ! jótékonysági koncertsorozat 2008-ban indult útjára a sérült fiatalokból álló Nemadomfel Együttes kezdeményezésére.
A 2010-es illetve a 2011. november 13-i koncert bevételét is arra fordítják, hogy a fővárosi III. kerületben létrehozzák Magyarország első passzívházként működő közintézményét, egy fogyatékos fiatalok számára lakhatást biztosító otthont.
Az épület a legmodernebb technológiákat használva maga fogja termelni a működtetéséhez szükséges energiát. A 800 négyzetméter alapterületű, kétszintes lakóotthon 14 lakó számára biztosít lakhatási lehetőséget – ismertette a terveket Sinóros-Szabó Balázs, az Aktív Passzív Stúdió vezetője, a passzívház tervezője a koncertet beharangozó szerdai sajtótájékoztatón. A közösségi terek megléte mellett minden lakó számára biztosítják az egyéni elvonulás lehetőségét is.
Fontos szempont volt az épület tervezése során a fenntarthatóság, hogy az intézmény a közeljövőben nulla energiájú épületté fejleszthető legyen, valamint hogy a lakóotthonban a lakók maguk is hozzá tudjanak járulni a fenntartás és működtetés költségeihez. A tervezők kialakítanak egy kis műhelyt és üzlethelyiséget is az épületben, ahol a lakók használati tárgyakat készítenek és értékesítik is azokat. Az önfenntartás mellett ez a közösségbe való integrálódásban is sokat segít a sérült fiataloknak.
Az Aktív Passzív Stúdió és csapata ingyen vállalta a tervezés és a kiviteli tervek elkészítését, mely nagyságrendileg 25-30 millió forintos segítséget jelent a lakóotthon és az alapítvány számára.
Papp Szabolcs, az esemény kerekesszékes szóvivője elmondta, az elmúlt három évben mintegy huszonötezren látogattak el a koncertekre. Az első két év bevételéből - 33 millió forintból - felújították a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevével fémjelzett, 120 fiatalnak lakóhelyet biztosító csíksomlyói árvaházat, és elindult Szendrőládon egy a roma gyerekek felzárkózását segítő, családi nevelést kiegészítő otthon is.
Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere bejelentette, együttműködés indult az önkormányzat és a Nem Adom Fel Alapítvány között, amelynek eredményeképpen a tervek szerint 400-500 négyzetméter alapterületű házat építenek a XI. kerületben. Az épületben hat másfél szobás önsegítő közösségi házat alakítanak ki, ahol sérült emberek vagy sérülteket nevelő családok élhetnek. A szintén energiatakarékos megoldásokkal épülő passzívház felépítéséhez szükséges ötvenmillió forint értékű telket az önkormányzat biztosítja.
Az előző évek hagyományainak megfelelően az idei év fővédnöke a jelenlegi köztársasági elnök, Schmitt Pál és felesége, Makray Katalin, védnökei Sólyom László és felesége, Sólyom Erzsébet, valamint Göncz Árpád és felesége, Göncz Árpádné.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni