Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Október 05. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József múzeumigazgató

Horvayval, Horvayról: könyvbemutató Budapesten

Horvayval, Horvayról: könyvbemutató Budapesten

Október 4-én délután került sor az „Ismerős művek elfeledett alkotója: Horvay János (Pécs, 1874 – Budapest, 1944)” című művelődéstörténeti tanulmánygyűjtemény budapesti bemutatójára.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár rendezésében és a Budapesti Honismereti Társaság közreműködésével megvalósult rendezvény harmincfős érdeklődő közönségét és a szakmabelieket Farkas Ferenc, a FSzEK régióigazgatója köszöntötte a Fábián Edit vezette Belvárosi Fiókkönyvtár munkatársai nevében is. A házigazda elmondta, hogy különös jelentősége van a kötet itteni bemutatójának, hisz’ 1927 és 1951 között a közeli Parlament előtti tér északi részén állott Horvay egyik emblematikus alkotása, illetve ez évben az Országos Könyvtári Napok mottója: „Könyvtárak összefogása a tudásért – Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól”. Nos, a bő két órásra sikeredett bemutató és a Horvay-kutatók baráti találkozója után bizton állíthatjuk, hogy a szlogen ez alkalommal is bevált!

Elsőként a kötet társzerkesztője és egyik szerzője, dr. Kriston Vízi József állt a közönség elé és a projektor mellé, amelyen Tilinger Sándor dombóvári fotográfus kötet-képei pörögtek. A dél-dunántúli muzeológus elmondta: Dombóvár polgárai 1959-től őrzik a csaknem enyészetté vált ún. „Kossuth-szoborcsoportot”, amely mára már a nyugat-tolnai kisváros egyik kulturális és természeti névjegye (a Szigeterdő flórája-faunája révén). Sosem feledhető az a munka, amellyel egyes személyek (pl. Antal István, volt tanácselnök s társai), majd az 1990-es évek közepétől a város testületeinek megbízásából és támogatásával végülis a Dombóvári Városszépítők vették örökség-védelmükbe az idő koptatta szobrokat, a szabadságharcos relief hatalmas tömbjét. Szólt a 2007-ben megindult újabb, koncentrált művelődéstörténeti kutatásról, amelyhez a szigeterdei Lakótoronyban megrendezett állandó szobor- és 1848-as történeti kiállítás és a rendszeres városi megemlékezések immár egyaránt kapcsolódnak. A kötet megszületése is ebből az elszánásból született, amelyhez viszont a különböző s már a muzeológián túl is jeles szakmák képviselőinek lelkes és önzetlen összefogása adott végső tartalmat és formát. Az NKA támogatásával ez év augusztusában megjelent kötet vidéki bemutatói után most a főváros és számos társszerző is először szembesülhet „a Horvay-küldetéssel”.

Ezután Millisits Máté társszerkesztő, doktorandusz rövid bevezetője után a Horvay által a Fiumei temetőben egyedi síremlékkel is megtisztelt Szabolcska Mihály (református lelkész és költő) „Kálvin, Genf” és Áprily Lajos: „Kálvin, 1535” című versét állította párhuzamba. Miként is? Millisits a közelmúltban egy lelkész-pártól számos régi folyóiratot és nyomtatványt kapott, melyek között megtalálta a Református Élet c. lap 1937. év eleji számát; címlapján Ravasz László püspök úrral készített fotográfia,- Horvay Krisztus-figurájával! A legutóbbi kutakodások még azt is felvetik, hogy Szabolcska netán Horvaynak szintén emblematikus Kálvin-emlékművéből is nyerhette az ihletet verséhez, de az bizonyos, hogy a (z egyébként református berkekben a - vélt szokástól eltérően - a püspöki irodában főhelyen lévő) Horvay-féle Krisztust őrző Ravasz főtiszteletű bíztatta Áprilyt e vers megírására. A költeményt ihletetten tolmácsolta az ifjú kutató.

Dr. Szacsvay Éva etnográfus, nem csak, mint szerző, hanem a 20. század műveltségének egyik kutatója az előbb hallott példát is alapul véve kötetünk értékét éppen a diszciplinaritás tudatos és következetes felvállalásában látja. Valamint abban is, hogy a kollektív munka egy újabb adalék az előző évszázadnak az 1920-as évek traumái után magára találó, alsó középosztály, a vidéki, nem nincstelen, hanem igyekvő, számos mintát átvevő, de azt maga képére is formáló a közismertnél jóval tagoltabb és széles (iparos, gazdálkodó, termelő, vidéki „lateiner”) társadalmi rétegének mentalitástörténete megértéshez.

Dr. Basics Beatrix szerző, művészettörténész szintén a közös munkát, az együttműködést és a külön-külön folyó felfedező kalandjait a 20. századi magyar kultúra történet fehér folytjainak, nos, saját példája és tapasztalatainak őszinte felvillantásával hozta közel az együttes örömöt is jelentő kötet háttér-munkálatait. A Dombóváron megtapasztalt gondos emlékmű (vagy műemlék?) - ápolás és - őrzés másokat és a fővárost is felelősségre inti. Az elmúlt húsz év „szabad” kutatási lehetőségeivel való (nem mindig erőteljes és bátor) élni és bánni tudás egyik példája e vállalkozás. Fontos lépcső abban a folyamatban is, amely a 19. század „felemelő évszázada” után a 20. század első felét célozza meg egy országos nagy vándor-kiállítás és kísérő tanulmányok projektumával.

Hálátlan feladat, de hadd emeljek ki a résztvevők közül néhányat név szerint is. A szerzők és az alkotó támogatók közül: Basics Beatrix, Biacsi Karolina, Csízi Julia, Demjén Imre, Matyasovszky-Zsolnay Eszter, Reznák Erzsébet, Szacsvay Éva, Wild László. A mindvégig pártolók és az ügy, valamint Dombóvár barátai: Deák Ildikó, N. Kemenes Mária, Szőllősy Ágnes, Tészabó Júlia és mások.

Külön örömmel köszönthettük a Horvay-körben: Patay Vilmost, Dombóvár és térsége országgyűlési képviselőjét, Gavlik Istvánt, a Kossuth Szövetség örökös tiszteletbeli elnökét, valamint Horvay János testvére, Frigyes unokáit: Beát és Luciát (utóbbiak hívták fel a figyelmet Horvaynak az FVM Kossuth téri székháza miniszteri szintjén lévő nagyméretű alkotására, valamint a Széchenyi Fürdő-béli „Vénusz”-szoborra is). Egy - magát megnevezni még nem engedő – úr jóvoltából pedig remény van arra, hogy Horvaynak egy korai – csak leírásokból ismert s még Hopp’ l-ként jegyzett – művének, az „Ádám és Éva” c. alkotásnak gipsz-másolatát megszerezhetjük!

Ennyi szellemi töltekezés után jól esett az uzsonna, melynek kínálatában dombóvári készítésű „Horvay-kalács”, egy dombóvári őszi kert házi-lekvárja és a Dombóvári Városszépítők elnökének felajánlásaként Jubileumi Múzeumi Kékfrankost is kóstolhattak a még sokáig, a hivatalos zárórán túl is együtt lévő társalkodó barátok.

A kötetbemutató-sorozat hivatalosan október 6-án Törökszentmiklóson folytatódik, majd október 13-án délután Pécsett, Horvay és első jelentős alkotásainak szülővárosában zárul.

kvj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!