Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Július 25. 21:57, hétfő | Helyi
Forrás: Döbrököz honlapja, Enjoy Rádió

Hatalmas károkat okozott a vasárnapi vihar

Hatalmas károkat okozott a vasárnapi vihar

Néhány óra alatt másfél havi csapadékátlagnak megfelelő mennyiségű eső esett Döbröközön vasárnap késő délután. Döbröközhöz hasonlóan Kurd és Csibrák egy részét is a közeli domboldalakról érkező sár öntötte el.

Csibrákon az iskola és az óvoda épületéből a tűzoltók segítségével távolították el a sarat. Szakály és Kurd között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Itt kedd hajnalig kell korlátozásokra számítani.

Július 24-én vasárnap késő délután leszakadt az ég Döbröközön. Néhány óra alatt másfél havi csapadékátlagnak megfelelő mennyiségű eső esett. Az utcákon vastagon hömpölygött a víz, és a szél által letépett ágakat, törmelékeket, téglákat és sarat vitt magával. A szőlőhegyi részen keletkezett a legnagyobb kár. Sok helyütt a hegyről lezúduló víztömeg teljesen ellepte az árkok melletti utakat is, ahonnan a mélyebben fekvő házak udvaraiba ömlött be az áradat, magával víve rengeteg törmeléket és elpusztult állatokat. Sok helyütt kerítéseket szakított át, megrongálta a 10 tonnás hidat, de volt olyan hegyi kis híd is melyet magával sodort. A hegyi horhók, utak zöme egyszerűen tönkrement. Néhol óriási lyukak, árkok keletkeztek, s mint ahogy a képen látszik, combközépig ér a kátyú.

A vihar elmúltával az emberek kisiettek az utcára, és megkezdték a károk felmérését, elhárítását. Az állati tetemek, a lehordott szenny, vegyszermaradék eltakarítása után nekiláttak a fertőtlenítésnek is. Szili Lajosné polgármester és Lázár Albert önkormányzati képviselő, közfoglalkoztató koordinálja, szervezi a kárelhárítást. Lázár Albert elmondása szerint katasztrófa sújtotta Döbröközt, az első felmérések alapján 10 millió forint körüli kár keletkezett. Az önkormányzat saját forrásból biztosan nem tudja helyrehozni a vihar által okozott kárt, ezért vis maior pályázatot nyújtanak be. Nehezíti a károk elhárítását, hogy a mostani közfoglalkoztatási rendszer nem biztosít kellő számú közmunkást, akikkel a kárelhárítást el lehetne végezni. Sőt további probléma, hogy az árkok tisztítását - mint megelőző tevékenységet - sem lehet a közmunka program keretében mindenütt megoldani, mert kevés az engedélyezett közmunkás. A döbrököziek egyéni kára is jelentős, egyelőre még felbecsülni sem lehet.
 

Nézze meg ide kattintva a Szalai Viktor által az RTL Klub oldalára felöltött videót.

A vihar utáni helyzetről további képeket nézhet meg Döbrököz honlapján, ha ide klikkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!