Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Június 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyógyító szervet találtak a hasban

Gyógyító szervet találtak a hasban

A hasüregben lévő zsíros hártyát, az úgynevezett omentum-ot eddig olyan szervnek tekintették, amely nem való sok mindenre, működése semmilyen fontos hatást nem fejt ki. A tudósok azonban most rájöttek, hogy a szervnek igen fontos, védő funkciója van - számol be az eredményekről a Science Daily.

A Loyola Egyetem Orvostudományi Karának kutatói kimutatták, hogy az említett omentum fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában.

'Most már bizonyítékaink vannak arra, hogy az omentum nem csupán egy hasi zsírtömeg” - mondta Makio Iwashima immunológus, a kutatás egyik vezetője.

A Robert Love vezette kutatásban azt vizsgálták, hogy az egerek omentumának sejtjei milyen hatást gyakorolnak az egérből származó T-limfocitákra, amelyek fertőzés esetén védelmet nyújtanak. Normális esetben ezek a T-sejtek szaporodni kezdenek, amikor valamilyen fertőző anyaggal, például egy antitesttel találkoznak.

Amikor viszont a kutatók az omentum sejtjeit az aktivált T-sejtek közé helyezték el, a T-limfociták nemhogy szaporodtak volna, de elpusztultak.

Az eredmények igen jelentősek, hiszen akár egy új gyógyszer kifejlesztéséhez is vezethetnek, amely segíthet a szervtranszplantáción átesett betegeken, valamint az autoimmun-betegségek kialakulásának elhárításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti