Hírek
2023. Május 23. 11:35, kedd |
Életmód
Forrás: MTI
Fűfélék okoznak allergiás tüneteket

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján.
A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn az MTI-vel.
Mint írták, magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet - hívták fel a figyelmet.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiások és az asztmában szenvedők számára javasolja, hogy vihar ideje alatt és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak beltérben és az ablakokat zárják be. Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenszórása - tanácsolták, kiemelve: fűnyírás során allergiás, asztmás ember lehetőleg ne tartózkodjon a közelben, a lakásban pedig gyakran érdemes nedves portörlést végezni.
Az NNK jelezte azt is, hogy honlapján naponta frissülő előrejelzés érhető el a várható pollenhelyezről.
Fotó: Pixabay
Ezek érdekelhetnek még
2023. Október 02. 12:44, hétfő | Életmód
Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
2023. Szeptember 29. 13:54, péntek | Életmód
Mátrai Márta: a lovasterápia nagy lehetőség a gyerekeknek a gyógyulásra
2023. Szeptember 28. 09:56, csütörtök | Életmód
NAK-FruitVeB: jó diótermés várható az idén
Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók.
2023. Szeptember 27. 14:02, szerda | Életmód
Nébih: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint a magyar háztartásokban 2016 óta 27 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás.