Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Március 30. 16:21, szerda | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

Felavatták Dombó Pál szobrát a Helytörténeti Gyűjtemény épületében

Felavatták Dombó Pál szobrát a Helytörténeti Gyűjtemény épületében

Fontos, hogy jeleket hagyjunk a jövő számára.

Néhány év múlva lesz 700 éve annak, hogy a mai település elődje a Dombai család kezére került, akik több mint két évszázadon keresztül birtokolták azt.
Minden település azáltal, hogy megismeri a saját múltját, feltárja és megőrzi kulturáIis örökségét, értékeit, válhat valódi közösséggé. A dombóváriak az elmúlt több mint fél évszázad alatt már számtalanszor bebizonyították, hogy valóban azzá váltak.
A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett keramikus szobrászművész Varga Gábor Dombai Pálról készült műalkotása elsősorban nem az alig ismert történelmi személynek kell, hogy emléket állítson, hanem az itt élő közösség összetartozásának és öntudatának kell, hogy a szimbóluma legyen. Ezekkel a szavakkal fejezbe köszöntőjét Berta Adrián régész, aki évek óta vezeti a kutatómunkát a dombóvári „Gólyavárnál”.

Dombó Pál szobrának ünnepélyes átadója Kerényi Zsolt alpolgármester köszöntőjével vette kezdetét március 29-én a Helytörténeti Gyűjtemény kertjében.
Az örömteli eseményen Takács Istvánné helytörténész rögtönzött történelem óra keretében beszélt Mátyás király lovászmesterének fiáról, aki jogtudósként fontos szerepet töltött be Werbőczy István oldalán a Hármaskönyv megalkotásában.
Erky-Nagy Tibor tipográfus gondolatai után leplezték le a második Dombó Pálnak emléket állító szobrot, mely alkotás a Helytörténeti Gyűjtemény épületében kapott helyet.

A megvalósulás, az ötlet a Dombóvári Városszépítő Egyesületnek köszönhető, melyet Pintér Szilárd polgármester is támogatott saját keretéből. A kor hangulatát Balassi Bálint dalaival a Híres Pannónia Régizenei Együttes idézte fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.