Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 04. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Fél év alatt több mint harmincezer látogató a Pannon Csillagdában

Fél év alatt több mint harmincezer látogató a Pannon Csillagdában

Fél év alatt 33 ezer látogatót fogadott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye, a Pannon Csillagda: a szórakoztató ismeretterjesztés mellett tudományos munka is folyik Bakonybélben.

A 30 ezer látogató rendkívül különböző turisztikai szegmensekből érkezett: 200 oktatási intézmény, négyezer család, 12 ezer egyéni vagy csoportos turista hazánkból és külföldről - tájékoztatta az MTI-t Bárány László, a komplexum üzemeltetője.
A statisztikák szerint a csillagdában egy turista átlagosan 1 óra 40 percet töltött el, döntő többségük csillagász tárlatvezetés során járta be a komplexumot. Ez óriási feladat, hiszen az elmúlt fél év során számos olyan nap volt, amikor több mint félezer látogatót fogadott az intézmény - jegyezte meg Bárány László.
A Pannon Csillagda egyszerre lát el több funkciót: ismeretterjesztő, turisztikai és kutatási célokat.
Napszaktól és időjárástól függetlenül működik a látógatóközpont, csillagászati kiállításon interaktív, kísérletező módon ismerkedhetünk Galilei és Newton felfedezéseivel, megcsodálhatjuk a hatalmas Gibeon-meteoritot. Az intézményben együtt "léphetünk" a Holdra Neil Amstronggal, beülhetünk a NASA által is használt, F104 vadászrepülőből kiszerelt eredeti katapultülésbe, lefényképeztethetjük magunkat az Apollo 11 programban részt vevő asztronauták űrruhájával.
A távcsőkupolában négy, professzionális teleszkóp kapott helyet. Ezek egyike az a speciális naptávcső, mely a laikusoknak is napkitöréseket és napfoltokat tesz könnyen láthatóvá, míg három másik távcsővel az éjszakai égboltot szemlélhetjük. A legnagyobb műszerhez a kutatók speciális kamerákat csatlakoztatnak, melyekkel az emberi szem határérzékenységénél 16 milliószorta halványabb csillagokat pillanthatunk meg.
A napokban jelenik meg a Pannon Csillagda első tudományos publikációja is: Németh Péter csillagász, a Pannon Csillagda munkatársa egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen mutatja be eredményeit a The Astrophysical Journal című folyóiratban - tájékoztatott Bárány László.

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;