Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 20. 08:40, csütörtök | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Dombóvárról s környékéről

Dombóvárról s környékéről

Az év vége felé immár véglegesen közeledve mi is hadd hívjuk fel a figyelmet két, Dombóvárt s környékét népszerűsítő írásra.

Az egyik az Élet és Tudomány összevont, 51-52. számában a legendás Dombai-Werbőczi-féle "Gólyavár" legfrissebb kutatásairól és egy immár igencsak esedékes régészeti-művelődéstörténeti feltárásról szól. Szerzői: Csányi Viktor és Szabó Géza régészek.

Tóth Endre, a Magyar Nemzeti Múzeum egyik régésze, annak Könyvtár-vezetője tollából pedig a - múzeumok mellett a helyi könyvtárakban is hozzáférhető - Múzeumcafé című folyóirat (2012. évi) 32. számában publikált élvezetes összefoglalót az Európában egyedülálló, teljes egészében feltárt alsóhetényi "Iovia-tipusú" késő római kori erőd jelentőségéről és még sok újat rejtő titkairól. (Melynek legjellegzetesebb tárgyi anyagai a Dombóvári Helytörténeti Múzeum gondozásában láthatók, kötet-foglalata pedig ugyanitt megvásárolható!)

Szóval: Dombóvárról - csak pozitívan!

dr. Kriston Vízi József

Új római város a Kelet-Dunántúlon: Iovia

Meghatározott célokkal, de mégiscsak rutin-ásatásként indult az alsóhetényi késő római erőd kutatása, amely Északkelet-Pannonia településtörténetét illetően mégis váratlan eredményeket hozott. Az utóbbi fél évszázadban a római tartomány római településhálózata eléggé ismerté vált. Különösen a Duna-menti határvonal, ahol már évszázadok óta intenzív kutatás folyik. A Duna mellett vezető limes út katonai táborainak és településeinek nemcsak a helyük, hanem nevük is ismert. Köszönhető ez a 3. század végén összeállított római útikönyveknek, amelyek a határerődök nevét topográfiai rendben, majd teljes számban tartalmazzák. A tartomány belsejében azonban csak a főutak melletti települések nevét ismerjük anélkül, hogy tudnánk: milyen jogállású településről van szó. Azt ugyanis, hogy municipium, colonia, útállomás, kocsma vagy lóváltó állomás volt-e, az útikönyvek nem jegyezték fel. A városok nevét vagy az elbeszélő forrásokból vagy a feliratokból ismerjük meg; az utóbbiak a reneszánsz óta a római birodalom felettébb megbecsült emlékei. A 18. századi leírások (mint például Bél Mátyás) felfigyeltek egy olyan dunántúli római lelőhelyre, Keszthely-Fenékpusztára, amelyet az utóbbi évtizedekig nem lehetett besorolni az ismert római településformák (város, villagazdaság, falusi település, katonai tábor és település) közé. Ugyanis alaprajza leginkább a farmgazdaságokra emlékeztetett, viszont erős véd művekkel volt körbevéve, de nem a limes mentén feküdt, mint a többi erőd. Legkorábban a környei (Komárom-Esztergom megye) tűnt fel a középkori forrásokban. Az antik emlékekre nagyon figyelő Kézai Simon a bánhidai csatával kapcsolatban emlegette régi várát. A Kelet-Dunántúlon, Siófoktól délre Ságváron, és Dombóvártól északnyugatra Alsóhetényben (Tolna megye) a hasonló építmények romjait nemcsak a kutatók, hanem a felszínen gyűjthető római érmek miatt a kincskeresők is régen felfedezték. Típusát tekintve ezekhez tartozik a Tácon feltárt település harmadik periódusa, amely a 4. században épült. E létesítmények tervszerű kutatása az 19. század végén Fenékpusztán kezdődött el és folytatódott az 1940-es évek végétől. Az 1970-es évektől a Magyar Nemzeti Múzeum régészei végeztek feltárást Ságváron (1971-1979), Alsóhetényben (1969-71, 1981-1994) és az ezredfordulón Környén. Az ásatások célja a létesítmények alaprajzának, építéstörténetének, kronológiájának és rendeltetésének megállapítása volt.
A több évtizedig tartó feltárások majd minden kérdésre választ adtak. A terjedelmes, közel négyszögletes, 120-150 cm vastag falakkal kerített erődöket a 340-es években építették. A 375. évi szarmata támadás után a véd műveket átépítették: az erődfalakat lebontották, és 2-3 méter vastagra építették át. A korábbi, kis tornyok helyére 12-15 méter átmérőjű kerek tornyokat emeltek: ezáltal a létesítmények védelmi képességét megnövelték, amit a falak köré ásott árkok tovább fokozták. Az átépítéskor a falakon belüli épületek változatlanok maradtak. A véd művek azonos alaprajza, egyidejű felépítésük és átépítésük, azonos beépítésük bizonyítja, hogy a létesítmények egy típusba tartoznak. Erősíti ezt az azonosan kiválasztott földrajzi környezet, víz közeli (patak, tó) elhelyezésük; vízre az erődben folyó tevékenység miatt volt szükség. Az erődök gyér és elszórt beépítéséből, a hatalmas raktárakból, a magtárakból a kenyérsütő kemencékből, a húsfüstölő alkalmatosságokból következik, hogy raktárbázisok, logisztikai központok voltak, ahonnan a 4. században felállított, a veszélyeztetett területekre siető belső ún. mozgó hadsereg katonáit, és egy-egy limes-szakaszt is elláthattak élelemmel.
A Dombóvártól északnyugatra található alsóhetényi ásatás meglepetése az északi erődkapu mellett épült nagy raktár alapfalaiból előkerült több, mint hétszáz felirat- és faragványtöredék volt. Többségüket márványból készítették. A 64,5 x 23 méteres, három hajós raktár előtere felett ma legelő van, ahol a földben az alapfalak megmaradtak, míg a szántóföldön az épület folytatását a pillérek kivételével kitermelték. A faragványok és feliratok többsége kora császár kori sírsztélékhez tartozott. Rómer Flóris a 1860-as években feljegyezte, hogy –Süllyedtvárban, ahogy a környékbeliek nevezték, az „Ókörtvélyesnél” kerülnek elő római pénzek és a feliratok. Az erődfalakba is építettek be faragványokat. A keleti kapu alapozásába egy másfélszeres életnagyságú, márvány császárszobor töredékét falaztak be; a hátára lelógó sisakdísz alapján alighanem a várost alapító uralkodót Marsként ábrázolta. A keleti erődfal lábazati részét nagyméretű kváderkövekkel burkolták: ezek között egy dioszkurt ábrázoló márvány bázis került elő.
A Süllyedtvár köveinek kitermelése és felhasználása az Árpádkorban elkezdődött. A közelben 1263-ban alapított, Szent Ábrahám monostor (ma Dombóvár északi része) falaiba is kerültek márvány faragványok, és a környező falvak templomaihoz is bizonyára hordtak el építőanyagot. Attala északi határában állt kis románkori templom alapfalába is találtunk az erődből származó építőanyagot ( templomocskát a dombjával együtt az ezredforduló környékén eldózerolták). A raktár alapfalait a 20.század elején szedték ki, és a lakósok elbeszélése szerint az uradalmi kukoricagóréba építették be. Ezt a 1940-es évek végén elbontották; kövei sokadik felhasználásban az alsóhetényi házak alapfalába kerültek.
A faragványok mennyisége és minősége alaposan megváltoztatta a környék római településtörténeti képét. A Süllyedtvár alapfalaiban talált síremléktöredékek nagyrészt jó minőségű márvány faragványok. A Kelet-Dunántúlon alig van márványból faragott síremlék, és a Dunántúl belsejében római feliratok és faragványok általában ritkán kerülnek elő. Az Alsóhetényben talált töredékek nagy száma, faragásuk hasonló stílusa alapján fel kellett tételezni, hogy a közelben egy nagy 2-3. századi temető van, amelynek sírköveit a katonaság a törvényi tiltások ellenére a 4. században elhordta és feldarabolva építőanyagként felhasználta. Mivel a sírkövek nagyszámúak és már csak a szállítása miatt is drága márványból készültek, olyan települést kellett feltételezni, amelynek a nagyobb lélekszámú lakossága megfelelő gazdasági háttérrel rendelkezett nemcsak a márvány beszerzésre, hanem egy kőfaragóműhely fenntartására is. Ilyen közösség csak városban élhetett. A település városi jellegét a monumentális császárszobor-torzó is megerősíti. Ezért lehetett gondolni arra, hogy az alsóhetényi erőd közelében egy várost rejt a föld. Ez annál is inkább elképzelhető volt, mert a viszonylag jól urbanizált Pannonia észak-keleti része, a Kelet-Dunántúl e tekintetben fehér folt volt: polgári fejlődésű várost ott nem ismertünk, ezért szükség volt ilyet találni.
Noha nem találtunk olyan sírfeliratot, amelyre rávésték a város nevét, azt mégis ki lehetett következtetni. Mivel bebizonyosodott, hogy a Dunántúl belsejében épült erődök katonai logisztikai bázisok voltak, nevük kereshető volt a késő római katonai tisztségkimutatásban, a Notitia Dignitatumban, ahol Soproni Sándor meg is találta. Ezek a nevek azonban az útikönyvek település-felsorolásából Iovia kivételével hiányoznak. A Iovia név a 280-as években összeállított Itinerarium Antonini útvonal-leírásában, a Sopianaeből (Pécs) Brigetioba (Komárom-Szőny) vezető úton volt olvasható, és éppen Alsóhetény körzetében kereshető. Az alsóhetényi erőd 40-50 évvel az Itinerarium összeállítása után épült, a helyén pedig nem volt korábbi római település, amit az útikönyvben feltüntethették volna, a két Iovia nem lehetett azonos település. Megoldást jelent, hogy a korábbi polgári település Iovia nevét később a közelében épült erőd átvette. Hogy ez a város – más pannoniai, közigazgatási szerepet nem kapott településekhez hasonlóan – a 4. században elsorvadt és elnéptelenedett, a megmarad lakói pedig az erőd védelmébe húzódtak, lehetséges.
Az alsóhetényi erőd közelebbi és távolabbi környékét bejárva, egyetlen olyan, már régtől fogva ismert lelőhelyet akadt, amelynek a felszíni kiterjedése alapján feltételezhető, hogy város volt: ez a ma Szakcs község déli határához tartozó, régebben Felsőleperd– Gölösi malom néven ismert, az alsóhetényi erődtől 7 kilométerrel északra fekvő lelőhely volt. E következtetési sor végére a légifelvétel-kutatás tette fel a koronát: Bertók Gábor felfigyelt arra, hogy lelőhelyet négyszögletes területen oldaltornyokkal megerősített falak veszik körbe. Mindezt összegezve: a Felső-Leperden talált lelőhely épületei Iovia városának maradványai, amely a 2-3. században a Kelet – Dunántúl egyetlen városa volt, amely nem feküdt a limes mentén. Valószínűleg a 2. század első évtizedeiben alapították, amikor Pannoniát két részre osztották. Ezután ugyanis Pannonia Inferiornak csak a déli részén maradt egy város (Sirmium), az északi részén szükség volt egy polgári települést létrehozni.
Különleges leleteket eredményezett az alsóhetényi erőd temetőjében elkezdődött feltárás is. Az 1970-es években készült légi felvételen látható volt, hogy a temetőben 7-8 kisebb nagyobb sírépítmény állt. Meglepő volt egy nagy, általunk mauzóleumnak nevezett, különleges alaprajzú, összetett térkapcsolású épület. Az alsóhetényivel rokon, többi belső erőd, Keszthely-fenékpuszta, Ságvár, Tác temetőiben vagy nem volt, vagy csak 1-2 egyszerű, kisebb sírépületet emeltek. Az alsóhetényi mauzóleum a közép-duna-vidéki római tartományok mindeddig legnagyobb méretű sírépülete. Az alaprajzi bonyolultsága ellenére egyidejűleg, tengelyszimmetrikus elrendezésben épült. A 32 méter hosszú építmény perisztil udvarból, nagy, ellentett apszisú előtérből és hatszögletű, három apszissal bővített centrális részből áll. Az udvar két oldalához 2-2 apszis csatlakozik. A mauzóleum a 4. század utolsó harmadában épült fel, és az 5. század második-harmadik évtizedében kibővítették. Az építmény ugyanis megtelt sírokkal, és új temetkezési helyre volt szükség a közösség azon tagjainak, akik számára akár a rangjuk, akár szociális helyzetük, esetleg egyházi státuszuk miatt a mauzóleumot létrehozták.
A mauzóleumban jól megépített téglasírokba és három kőszarkofágokba temetkeztek. Szinte semmi viseleti tárgy nem került elő a sírokból, orsó alakú üveget is csak egy sírba tettek, viszont a környező feltárt temetkezések a megszokott, késő antik viseleti és mellékletadási szokást mutatják. A mauzóleumban kiválasztott és megkülönböztetett személyeket, minden bizonnyal keresztényeket temettek. A mauzóleumban eltemetettek gazdagságát a selymek és aranyszállal fonott textilek mutatják.
A Pannonia római korának végét, a hun korszak népeinek megszállását nemcsak azzal lehetett bizonyítani, hogy az épület bővítményeibe már nem temetkeztek, mert a lakók elhagyták a körzetet, hanem abból is, hogy a mauzóleumból az egyik sírból –alighanem egy köztiszteletben álló személy – maradványait kiemelték, a sírgödröt csak tessék-lássék temették be, a maradványokat pedig magukkal vitték.

Tóth Endre, Magyar Nemzeti Múzeum

Szerkesztett változata megjelent:
múzeumcafé. 6. évfolyam, 23. szám, 2012/6. 44-45.p.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.